Γύρος στη λαδόκολλα
Περίπου τέτοιες ημέρες πέρυσι έψαχνα κάποια συνταγή για σπιτικό γύρο στη λαδόκολλα ενόψει της Τσικνοπέμπτης, που πλησίαζε.
Η πρώτη μου επιλογή φυσικά ήταν η αναζήτηση στο διαδίκτυο, όπου βρίσκεις τα πάντα στο λεπτό! Εντόπισα λοιπόν αρκετές συνταγές από τις οποίες ξεχώρισα 2-3 και τελικά κατέληξα σε μία, την οποία προσάρμοσα στα δικά μας γούστα. Από εκείνη την πρώτη απόπειρα για σπιτικό γύρο κατάφερα να βγάλω μόνο μία φωτογραφία, την ακριβώς παραπάνω, πριν γευτώ αυτό που μόλις είχα φτιάξει!
Γύρος στη λαδόκολλα
Μερίδες: 5 / χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες+ / συνολικός χρόνος: 3,5 ώρες+
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό από μαλακό μέρος ή χοιρινή σπάλα
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλυτζανάκι κρασί
χυμός 1 λεμονιού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. μπαχάρι
λίγο δεντρολίβανο
λίγο θυμάρι
λίγο σουμάκ
ελάχιστη κανέλα σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
*Παραλείπουμε όποιο υλικό δεν μας αρέσει!
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε σχετικά μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να στραγγίξει. Το τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στο κρέας φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα κομμάτια από την μαρινάδα. Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο με καπάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Αδειάζουμε το κρέας σε μια λαδόκολλα, το τυλίγουμε σε ρολό και μετά το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε σε γάστρα (ή πυρέξ) και το ψήνουμε με σκεπασμένο το καπάκι στους 200 βαθμούς για 1-1,5 ώρα. Μόλις ψηθεί το κρέας, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε ξεσκέπαστο για άλλα 10' να ροδίσει, αλλά όχι να στεγνώσει! Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες, πίτες για σουβλάκι και ό,τι άλλο μάς αρέσει!
Καλή όρεξη!
0 σχόλια